13. Atitudine

Nascuti pentru locul 2!

Atitudine. Dorinta de performanta, de realizare. Mentalitate de invingator. Lupta cu propria persoana pentru a schimba ce nu «functioneaza» corect. Respect de sine, capul sus ridicat in orice situatie... pe scurt, cam tot ce-i lipseste romanului.

Cu mici exceptii, societatea noastra s-a resemnat. Romanii sunt din ce in ce mai apatici, aproape fara personalitate, din ce in ce mai tristi, fara vlaga... Viata este grea, nivelul de trai este la cote scazute, se munceste mult dar se castiga putin. Pare normal sa accepti toate astea si sa te resemnezi. Dar nu este normal de loc, este bolnavicios si letal.

Suntem o natie de complexati si frustrati, cadem mereu in depresii si am uitat sa zambim tocmai din aceasta cauza. Ne-am invatat sa fim pe ultimul loc in toate domeniile, stim bine cum sa «ajungem» acolo si ne este foarte usor sa pastram aceasta «realizare».

Romanul are mentalitate de invins, este fatalist, mereu cu capul in pamant, se multumeste cu putin si, cel mai dureros, are impresia ca este normal sa fie asa. Nu vom ajunge nicaieri cu o asemenea atitudine. Mai rau, o sa ne fie din ce in mai greu. Atata timp cat nu ne vom schimba modul infectat de a gandi, de a vedea lucrurile, atata timp cat ne vom considera nedreptatiti, cat vom crede ca absolut toti ceilalti au ceva personal cu noi, vom ramane in noroi. Si ne vom simti calcati in picioare si abandonati.

Ar fi indicat sa terminam cu resemnarea asta cat se mai poate, ar fi timpul sa ne treaca «anestezia» asta, sa deschidem bine ochii si sa ne traim existenta. Sa fim mai optimisti, sa ne facem loc cu coatele in «lumea buna», sa mutam si muntii daca e novoie. Gata cu smiorcaiala si cu apatia asta generala.

Niciun comentariu: