7. Scuteru'

Tara, tara, vrem… un scuter!

Intr-o Romanie din ce in ce mai aglomerata, intr-un trafic din ce in ce mai inghesuit, intr-un ritm de viata din ce in ce mai rapid, minunatele scutere ne fac viata un pic mai usoara. Par a fi solutia perfecta pentru o deplasare mai „aerisita”. Si chiar sunt solutia, dar intr-o tara civilizata, nu la noi…

Sa vedem cam de ce avem nevoie pentru a intra in „clubul” posesorilor de scuter: bani adunati din vreo 2,5 salarii minime pe economie, un dram de nebunie si foarte mult tupeu. Atat! Nesimtirea vine odata cu motorasul asta mic pe doua roti, deci nu o punem la socoteala. Pai, cum doar atat? Adica, uite asa, doar atat. Pai, de carnet nu? Nu, intra in (sau sub) nu stiu ce categorie si nu e nevoie de carnet. Dar ei nu trebuie sa respecte aceleasi reguli de circulatie? Ba da. Pai, si unde invata ei asta si cine ii controleaza daca stiu ce au de respectat? Nimeni. Aha, inteleg… Ok, dar macar un examen medical, un test psihologic? Ceva, orice? Nu, de ce? Pai, adica orice ametit poate sa se plimbe pe drumurile publice cu o chestie d’asta? Da.

Bun asa, deci chiar si un dobitoc (a se citi persoana inconstienta) se poate deplasa motorizat… pe drum public… in trafic… alaturi de persoane responsabile (sau nu), dar care au trecut un examen, au fost instruite intr-un fel sau altul… Nu? Cam asta e ideea, aproape oricine (exista o limita de varsta) poate intra in trafic cu scuterul. Excelent!

Nu stiu care este legislatia prin alte state in legatura cu aceasta problema, dar in Romania avem, cu siguranta, nevoie de niste reguli stricte si de masuri drastice. Pentru ca toata pustimea (si ma refer la varsta mentala) si-a „tras” scuter, pentru ca aceasta pustime nu a ajuns la o maturitate minima necesara pentru a circula cu aceste scutere, pentru ca nu intelege rostul lor, pentru ca inconstienta ei (ne) doare, pentru ca inconstienta ei costa.

In fiecare zi au loc zeci de accidente in care sunt implicate scutere. Este un adevarat fenomen, este o gluma proasta. Si vom plati scump aceasta gluma daca nu se iau masuri. Chiar sunt curios, trebuie sa se atinga suta (de accidente pe zi) ca sa realizam cat de periculos este acest fenomen?

Niciun comentariu: