11. Luxu'

Prostia si kitsch-ul se platesc scump!

Este de inteles nevoia clasei sociale instarite de a iesi in evidenta. Este de inteles dorinta oamenilor cu bani de a trai in lux si de a se rasfata. Dar de ce nu se mai poate face clar distinctia intre lux si kitsch?

Nu numai ca se pot confunda usor, dar luxul tinde sa se contopeasca cu kitsch-ul. Este din ce in ce mai greu de gasit un produs de calitate superioara (din categoria «top of the line») care sa nu «straluceasca» penibil de grosolan, care sa nu «ia ochii» din prima. Aproape tot ce inseamna lux se «altoieste» acum cu aur, diamante sau cristale. Producatorii au simtit gradul ridicat de snobism si de prost-gust al celor cu bani si le fac pe plac. Kitsch pe banda rulanta la preturi fabuloase. Asta se cere, asta se ofera. Este de ajuns sa existe o semnatura cu nume exotic pe un produs si «bastanii» arunca cu banii. Un mic cristal pozitionat discret la mare vedere si produsul devine un «must-have». Daca exista si optiunea «la comanda» este si mai bine. Produsele de serie cu titlu onorific de unicat sunt si ele la mare pret. La propriu!

Majoritatea persoanelor instarite nu cauta calitate, cauta sa iasa in evidenta intr-un mod cat mai ostentativ cu putinta, si pentru asta cauta cele mai scumpe produse. Dar piata de desfacere pentru snobi este o piata plina de prost-gust. Este o piata a kitsch-ului. Pentru ca cele mai scumpe produse nu sunt obligatoriu si cele mai bune. Producatorul a inteles perfect nevoia de grandoare a instaritului si acorda o mare atentie in principal acestei dorinte. Si cum principiul «cu cat produsul este mai scump, cu atat se va vinde mai bine» functioneaza, preturile pot urca linistite catre cele mai nesimtite cote.

In lumea celor in care, paradoxal, conteaza «O»-urile anunturile la rubrica mica publicitate ar suna cam asa: «Schimb cabina de dus (semnata gianni bonnini, cu cadita din aur, inchidere centralizata si alarma) cu apartament in Primaverii» sau «Schimb suzeta (cu lanterna, pix si scobitoare suflata cu platina) cu un metru patrat de gresie manuel francotti (modelul cu pietre din meteoritul cazut in ‘21). Ma intreb cand vor aparea pe piata si produse de panificatie suflate cu aur. Ca doar se mananca “lux” pe paine...

Niciun comentariu: