26. Loto

Zero!

Este cuvantul de ordine al loteriei romane, cuvant care desi este mai mult decat evident, nu este luat in seama. Zero! Asta este marele premiu din fiecare duminica. Tot zero este si reportul. Oameni buni, statistica arata clar cam cate zerouri avem dupa un mare 0 virgula si cati metri de cifra avem de parcurs pana la acel 1 sanse de castig. Si de parca nu ar fi de ajuns, se mai fac si gainarii, castiga cine trebuie si cand trebuie. Trebuie sa fi naiv rau de tot ca sa crezi tot rahatul pe care-l mananca loteria, in frunte cu sefuta ei care...ca sa vezi! joaca si ea... Poftim?! Adica cum joaca si ea? Nu vi se pare nimic ne la locul lui? Oameni buni, treziti-va! Sansele de castig sunt egale cu zero, loteria este un mare zero!

Un zero care, culmea, a reusit sa inventeze cumva o mare fabrica de vise. O fabrica de vise care suge bani grei de la romani pentru stat. Pentru ca loteria pana la urma asta e: o alta taxa platita statului. Paradoxal, una din cele mai usturatoare taxe, nu este obligatorie, dar este platita cu zambetul pe buze de toti visatorii din Romania. Un foarte mare procent din banii jucati se duce din start la stat, care stat mai impoziteaza si asa zisul castig. Sumele fabuloase (marile premii) care promoveza loteria ar putea fi astronomice daca statul ar fi mai putin egoist si si-ar baga mana mai cu modestie in banii romanului.

Si uite asa se inghesuie unii duminica sa isi incerce nesansa la loto. Cozi ca pe vremea lui Ceausescu intr-un stat european in 2008... Si asta pentru ca acele persoane care cred in sistem si care cred ca o sa scape peste noapte de necazuri joaca in ultimul ceas. Toata saptamana s-au gandit probabil la numere, si duminica la 13.30, cu doar jumatate de ora inainte de inchidere, se reped la o agentie... Este incredibil de trist peisajul. Dar ce-si face omul cu mana lui... Se joaca in draci si se castiga pierderi in bugetul fiecarui jucator. Si daca din 200 in 200 de ani un jucator chiar castiga, corect si pe bune, asta nu inseamna nimic. Orice sistem de stors bani mai are si erori.

Se joaca in draci pentru ca suntem o natie de credibili. Credem in zana maseluta si asta ne costa scump. Loteria este cel mai bun exemplu. Lumea se ingramadeste sa plateasca singura taxa neobligatorie, sperand in acelasi timp ca... are o sansa de castig.

Zero! Haideti sa terminam cu increderea asta oarba in astfel de institutii si sa fim mult mai sceptici. Orice invat are si dezvat, si dezvatul in cauza o sa-i coste mult pe cei care se ocupa de aceasta pacaleala. Si o sa-i doara la buzunar. Platim mii de taxe absolut degeaba, de ce ne ambitionam sa o platim si pe asta? Si oricum, in Mos Craciun si in loterie poti crede numai pana la o anumita varsta, nu credeti?

Niciun comentariu: