32. Munci

NU (mai) merge (si) asa!

O natie de lenesi si de delasatori. Asta suntem! Atitudinea si mentalitatea se ghideaza nemteste dupa expresia “merge si asa”. Lasam totul balta pe ultima suta de metri si avem tendinta sa stricam o lucrare din cauza celei mai mici probleme care se iveste. Daca ceva nu merge dam cu pumnul, poate isi revine. Daca ceva nu se potriveste, fortam pana intra. Daca o piesa are un defect, o ajustam cu ciocanul. Nimic nu se mai face la nivel profesionist.Ce daca nu se inchide portiera perfect la noul autoturism produs in serie la noi? Merge…

Ce daca canalul din mijlocul intersectiei e ridicat stramb peste nivelul drumului? Merge… Cu ce ne deranjeaza un gard vopsit in 10 nuante diferite de verde? Merge…Instalatorul isi va face treaba rapid si prost, pentru ca nu-l intereseaza. Electricianul va termina in 5 minute un apartament, la fel de prost. Faiantarii vor ciobi cam 2 placi pe metru patrat si vor termina in timp record o lucrare la fel de proasta. Nu mai exista profesionisti, nu mai exista interes, nu mai exista respect.

Merge si asa… Am ajuns la performanta de a lucra cu picioarele in aproape toate domeniile posibile. Suntem un fel de antonim al nemtilor. Toata lumea urla dupa bani, toata lumea se plange, dar nimeni nu-si face treaba cum trebuie. Cred ca ar fi corect ca acesti oameni sa fie platiti cu bacnote rupte pentru fiecare serviciu prost prestat.

Paradoxal, suntem profesori in tepe si smecherii. Romanii sunt profesionisti in cam tot ce inseamna ilegalitate. Este un domeniu bine invatat, bine executat. Totul la secunda, totul perfect. Nici nu ma mira ca aceste activitati sunt “platite” cel mai bine. Doar se lucreaza profesionist…Iar micile exceptii care fac regula, adica cei putini care isi respecta munca si tintesc perfectionismul in ceea ce fac, vor fi criticate si luate peste picior de fiecare data. Si bineinteles, cat mai prost recompensate.

Traiasca muncitorimea! Doamne fereste sa stricam piata si sa facem si ceva bun. Doar merge si asa…Romanii au intrat in UE cu picioarele si raman cu mana-n san…

Niciun comentariu: