1. Rutiera

Alo! Politia rutiera? Somn usor! Ne descurcam si singuri…

Traficul din Bucuresti este de foarte multa vreme un infern si nimeni nu face nimic. Amenzile pentru incalcarea regulilor de circulatie le primesc (in continuare!) numai cei care nu au “pile”, carnetul de sofer se obtine (in continuare!) foarte usor daca ai suma potrivita, iar noi, cei din trafic, parca am inebunit cu totii...si e din ce in ce mai rau, si ce doare mai tare este ca ni se pare normal sa fim asa. Si parca si regulile s-au cam schimbat, nu? In capitala noastra Europeana unii soferi au propriul cod rutier pe care il respecta cu sfintenie:

Nu acorda prioritate niciodata, nici macar pietonilor. Blocheaza circulatia pe o strada doar pentru a-ti cumpara un suc. Claxoneaza ca nebunul in miimea doi de secunda dupa ce semaforul arata verde. Urla la volan pentru ca te deranjeaza ca nu esti singur pe strada pe care (crezi ca) ti-a facut-o cadou mamica. Injura cu patima de cate ori pierzi inca o secunda, doua din cauza unui incepator. Parcheaza pe unde te taie capul pentru ca simti ca ti se cuvine dreptul asta daca ai o masina mai “cu cai”. Vorbeste la mobil folosindu-te de mana cu care schimbi si viteza (ca, deh, hands-free-ul e pentru fraieri). Taie fata altor participanti la trafic (cat de des poti). Treci pe rosu (nu are rost sa mai tocesti si placutele de frana). Calca acceleratia la 22Okm/h si neaparat sa faci si o poza kilometrajului cu noul mobil. Sa ai in permanenta la tine o bata sau o ranga (doar traficul inseamna supravietuire). Scuipa pe geam cand stai la stop (macar nu treci pe rosu) si daca tot esti acolo arunca pe jos si toata mizeria din masina (cosurile speciale de la cativa centimentri de tine sunt, de fapt, elemente art-deco stradale). Asculta muzica cat mai tare posibil (daca cineva vrea sa te avertizeze in legatura cu ceva, sa-ti dea un sms…). Mergi pe linia de tramvai (e ca in parcul de distractie). Nu semnaliza niciodata, mergi pe doua benzi in acelasi timp, cand gasesti un loc de parcare ai mare grija sa parchezi in asa fel sa nu mai fie loc si pentru altii. Si cel mai important: incurca cat mai multe masini de salvare si de pompieri (e chiar distractiv sa detii controlul pe banda ta).

Vi se pare cunoscut? Si sunt doar cateva exemple... Felul de a fi, caracterul, personalitatea si educatia primita sunt doar cativa factori determinanti ai conduitei la volan...si acesti factori o sa faca “legea” in trafic (in continuare!). Pana cand? Pana cand persoanele indreptatite sa faca ordine, atunci cand ea nu exista, vor lua masuri mai seriose, pana cand instructorii auto isi vor lua munca mai in serios, pana cand examenele pentru obtinerea permisului vor fi examene...

Niciun comentariu: