10. Gunoiu'

180 de grade pentru o Romanie mai curata

Din cand in cand, scumpa noastra tarisoara ar trebui intoarsa cu susul in jos, rasturnata cumva, exact ca o scrumiera sau ca un cos de gunoi. Ar trebui scuturata bine si apoi clatita cu un furtun imens si dezinfectata...

Este singurul mod in care ar putea fi, macar pentru cateva ore, curat si pe la noi. Apoi acei oameni nesimtiti care sunt prinsi aruncand gunoaie pe unde mai gasesc un loc liber, ar trebui luati si ei, scuturati bine pana le vine mintea la cap (unde mai exista...) si obligati sa urmeze «cursurile» de la Gradinita...

De baza, elementar, cursul de bun-simt ar trebui sa fie materie obligatorie si la Bacalaureat, Licenta, Masterat.... Pentru ca nesimtirea atinge cote maxime la noi. Exista cosuri de gunoi la fiecare 2O de metri, goale! Pentru ca mizeria tot pe jos isi gaseste locul. Exista gropi de gunoi, dar sacii plini cu moloz sau resturi de pe la casele celor care-si reconditioneaza apartamentele sau casele tot la marginea drumului stau. Exista scrumiera in fiecare automobil, dar mucurile de tigara si servetele parfumate folosite tot pe geam zboara. Exista ghena de gunoi la fiecare etaj de bloc, dar resturile menajere sunt imprastiate prin toata scara. Exista batatoare de covoare in spatele blocurilor, covoarele tot pe geam se scutura. Exista solutii, dar civilizatia este prea grea pentru unii oameni.

Paradoxal, cei care fac mizerie aruncand tot ce nu le mai trebuie pe unde apuca, au propriile locuinte foarte curate si intretinute. Si masinile la fel. Si mai fac si scandal daca accidental cineva indrazneste sa lase/scape o hartiuta cat de mica pe proprietatea lor.

Ce frumos ar fi sa ne aruncam si noi gunoaiele in casutele lor de vis, sa ne stingem tigarile pe tapiteria masinilor pe care le conduc, sa ne golim scrumierele de la masina in buzunarele lor. Sa ne spalam covoarele la ei in sufragerie. Cum ar fi sa luam toata mizeria din Romania si sa o depozitam in dormitoarele lor? Eu propun sa intoarcem Romania cu susul in jos si sa le-o scuturam in cap, poate asa inteleg. Ma ajuta cineva?

Niciun comentariu: