23. Decembrie

Fals si uz de fals

Decembrie, luna bucuriei. Magia sarbatorilor, timpul regasirii de sine. Luna sperantei, vremea cadourilor, perioada cea mai deosebita din an. Decembrie, fulgi de zapada, bucate alese, timp pretios alaturi de cei dragi. Decembrie, plin de liniste si meditatie. Surprize, zambete, bradut, colinde, decembrie. Special deosebit decembrie…

Sa nu mai visam din nou total pe langa subiect. Decembrie a fost, este si va ramane luna isteriei, falsitatii si a ipocriziei generale. De unde atata bucurie? Brusc, in decembrie, toata lumea se bucura, toata lumea e cu zambetul pe buze… Sa fim seriosi. Magie? Cum se face ca tocmai in decembrie isi gasesc toti mantuirea si brusc reinvie credinta in Dumnezeu? Speranta? De ce tocmai in decembrie? Cine a decis ca trebuie sa visam in decembrie, si nu in mai de exemplu. Perioada deosebita…. Da, deosebit de enervanta, toata lumea alearga, toata lumea e agitata. Traficul este anesteziat, mijloacele de transport in comun sunt pline ochi si eu tot nu am inteles cine vine si cine pleaca si unde se duc sau de unde se intorc. Fulgi de zapada avem si in ianuarie sau februarie, ce e atat de special cand ninge in decembrie? Bucate alese… Chiar ne obliga traditia sa nu mancam piftie si carnati, cozonaci si caltabosi, sarmalute si toba si in alte luni? E chiar penibil… Meditatie, regasire de sine si timp pretios alaturi de cei dragi? Asta chiar e buna, pana acum ce s-a asteptat? Se dau vize pentru lucrurile frumoase numai in decembrie?

Liniste? Unde e linistea asta, nu stiu, eu nu am mai intalnit-o de foarte mult timp. Surprize si zambete? Probabil. E o mare surpriza sa vezi lumea zambind atat de fals. Si cu bradul de Craciun chiar ca se pune capac. De la traditionalul si naturalul verde s-a ajuns acum la artificialul si respectatul albastru, auriu, argintiu, crem… plin de cristale swarovski si de… mai bine ma opresc aici. Agitatie, inghesuiala, nervi, decembrie. Rezervari, plecari, cheltuieli, decembrie. Promotii, vanzari in masa, credite, decembrie.

Lumea nu are bani, dar cheltuieste in draci in decembrie, lumea e trista, dar zambeste in decembrie. Lumea uraste si e rea si meschina, dar nu si in decembrie. Lumea o ia razna in decembrie, dar simte linistea si magia… Serios? Lumea e falsa in decembrie si se foloseste de aceasta falsitate intr-un mod rusinos. Vorba unui cersetor: „Nu aveti marunt? Va schimb eu…”.

Niciun comentariu: