9. Galagie

LINISTE! Cineva, undeva are de facut zgomot!

Romanului ii place poluarea. Romanului ii place mult poluarea fonica. Mai exact, sa o produca. Nu conteaza ora, nu conteaza locul, romanului ii face o deosebita placere sa faca zgomot. Cu palmele, cu ajutorul boxelor din masina sau/si din casa, cu pickhammer-ul, cu bormasina, cu ciocanul, cu ferastraul (manual sau electric), cu orice ii pica in mana. Romanul urla, nu vorbeste… romanul e „stresat la cap”.

Nu s-au respectat, nu se respecta si nu se vor respecta orele in care ar trebui sa fie liniste. Pentru ca romanul „mestereste” intotdeauna cate ceva prin „ograda” lui, si o face cand are chef, chiar daca ceasul arata 14.OO, 22.OO, 3.OO… El atunci are chef, atunci rezolva problema. Chiar daca deranjeaza un bloc/cartier intreg… lui nu-i pasa. Pentru ca nu a invatat sa-i pese si de persoanele din jur, din moment ce la capitolul educatie si bun-simt a fost mereu corigent.

Daca nu are nimic de reparat prin casa, romanul iese la o bere in fata blocului (sau curtii, dupa caz) si polueaza fonic ore in sir. Nu poate altfel, nu se simte in largul lui altfel… Ce discutii linistite cu prietenii? Zgomot la turatie maxima… sa isi faca norma de nesimtire. Injura, pocneste din palme, tipa, sparge… pai, cum altfel?

Romanul se gandeste numai si numai la el. Nu exista comunitate, ci doar individualitate. Romanul se crede buricul pamantului. Daca el vrea sa faca ceva, pai, face, indiferent de reguli, de legi, de raul pe care il poate face persoanei de langa el. Romanul este inconstient si nesimtit. Dureros de nesimtit!

Cand zic „romanul”, ma gandesc cam la 51% din populatia Romaniei. Iar noi, restul de 49%, persoane “normale la cap”… incercam sa traim in societate, intr-o societate normala. Dar nu putem, pentru ca majoritatea are ceva impotriva. Si, ca orice majoritate, are castig de cauza. Si in „povestea” asta cei buni pierd, cei buni sufera. De ce? Pentru ca democratia este un termen pe care „romanul” il va intelege mereu gresit…

Niciun comentariu: