6. Patrula

(Dez)Ordine si Siguranta... la dispozitia dumneavoastra (II)

Ma intreb cate puncte se acorda pentru un parbriz spart? Sau pentru o linie trasa cu un cui pe portiere? Conteaza lungimea ei, cat de dreapta este, sau este mai importanta adancimea? Un cauciuc taiat se puncteaza? Se da un bonus daca reusesti sa le desumfli pe toate? Dar farul? Farul e mai valoros decat stopul? Oglinda trebuie rupta sau doar sparta pentru a se puncta? Este adevarat ca esti considerat mai valoros dupa ce ai reusit sa aduni si o mica colectie de logo-uri cromate? Esti depunctat daca scapa o masina neatinsa in drumul tau?

Se pare ca exista totusi un sport la care putem fi campioni mondiali… Nu inteleg de unde atata ura, atata invidie, de unde galeata asta de prostie si nesimtire si cum de se aduna toate calitatile intr-un singur individ, nu inteleg de ce asa dintr-o data a aparut o generatie de retardati care are numai ocupatii „nobile”… Nu inteleg cu ce ajuta sa distrugi proprietatea altuia, cum si in ce fel un om se poate simti mai bine provocand rau altuia. Dar este irelevant daca inteleg sau nu. Problema este ca minunatii domni de la minunata noastra politie nu prea misca nimic nici in aceasta problema. Este si normal sa-si faca de cap niste mucosi daca nu exista si efecte secundare… daca nu exista o legislatie care sa-i opreasca. De fapt, legislatie exista (timida sau prost conceputa, ea exista), ceea ce ne lipseste este patrula, organul, omul la locul potrivit, «militianul»… care sa potoleasca aceste comportamente agresive intr-un fel sau altul. Nu pot sa cred ca un infractor poate avea mai multe drepturi decat persoana indreptatita de stat sa asigure ordine si protectie… Nu are cum sa aiba. Atunci?

Atunci, in mod normal, ar trebui sa vedem mai multa miscare pe strazi, mai multa patrulare, mai multa ordine, mai multa siguranta, mai multe amenzi acordate celor care incalca legea, mai putina toleranta fata de infractori, mai multa seriozitate! Dar nu vedem nimic din toate astea si ne simtim ca in jungla, si incercam sa ne facem singuri dreptate, si ne pierdem mintile, si actionam si reactionam dupa regula „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, si totul degenereaza in scandal, si scandalul in violenta, si violenta aduce victime, victime care trebuie razbunate, si de aici mai e doar un pas pana la dezordine generala. Si asta pentru ce? Pentru ca o partida de table poate fi mai importanta decat o patrulare…

Niciun comentariu: